17 september 2014

Perenner vs Ettåringar

Perenner, till  skillnad från ettåriga växter, tar mer tid på sig att växa till sig och bli så stora de vill. Eftersom rabatten var nyanlagd var alla perenner unga exemplar som planterades på vår/sommaren. Vissa kom ner i jorden så sent att vi med nöd och näppe missade blomningen. Visst fick vi fina blommor till slut, men inte i närheten så praktfullt som ettåringarna. Vissa har tagit sig bra, men andra tex akleja inte blommar alls första året (om de är frösådda eller flyttats brutalt). Nu när säsongen tar slut kan man ana hur de kommer vilja breda ut sig nästa år, för det måste man räkna med att de gör. Därför har jag delat och gallrat bland plantorna nu direkt, inte till våren.

Genom att plantera perennerna på våren hinner rötterna inte riktigt etablera sig och därför beter de sig inte riktigt som de bör det första året, tex kommer blomningen senare. Det är som om de vet att de kommer stå där ett bra tag så de vill såklart börja med att sätta sina rötter till rätta. Ettåringarna däremot vet att de bara har den här säsongen på sig att föröka sig så de lägger all energi på blomning och frösättning.

Ett exempel är Kaprifolen som gav en blomma under säsongen. Den planterades alldeles för sent och innan den planterades stod den och trängdes med rötterna i plantskolan. Kaprifolen klättrar runt en luktärt som nu tar över hela spalén med blommor.
Luktärt Lathyrus odoratus "Mrs. Collier", Lonicera caprifolium "Perfoliate Honeysuckle"
Luktärt ("Mrs. Collier") vs Kaprifol (Perfoliate Honeysuckle)
(Ett roligt sammanträffande då dessa två sorter är mycket lika i färg och lukt!)

Här är ett par aklejor som gett någon enstaka klen blomma, istället för att lägga energi på blommor har den rotat sig och förhoppningsvis kommer den ge mycket mer blommor nästa år.
aquilegia vulgaris
Aklejorna i Maj
Aquilegia vulgaris
Aklejorna i September

Så ettåringar är ett bra sätt att få blommor fort, men själv tycker jag att perenner är bättre långsiktigt (och lite mindre jobb med).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

s