4 mars 2014

Doftljus som håller länge

Närmar sig favoritdoftljuset slutet? Innan man köper nytt kan man testa att gjuta om det och få det att hålla ett tag till. Som bekant kan doftljus vara ganska dyra och man vill ju få mesta möjliga användning av det, för även om veken brunnit ut finns det ju ofta stearin kvar.

Gör så här:
Förbered en liten behållare (ex: värmeljushållare, äggkopp...) med en veke några centimeter längre än behållaren. I ett vattenbad: smält ner det som finns kvar av ditt doftljus, häl massan i den lilla behållaren se till att veken kommer i mitten. Eller gör ditt eget ljus med doftolja och ljusfärg.

omsmält doftljus
Omsmält doftljus
När detta lilla ljus stelnat helt ska det gjutas in i ett större ljus. Smält ny ljusmassa (utan doft), hur mycket beror på vilken behållare du ska ha ljuset i. Ta hellre för mycket massa än för lite eftersom det går att smälta om igen om det blir för mycket. Ställ det lilla doftljuset i mitten på behållaren och häll över massan.


Se till att det lilla ljuset hamnar i mitten och att veken inte täcks av det vita stearinet. Ju fortare ljuset stelnar desto mer koncentrerad blir doften i mitten av ljuset, låt gärna svalna i kallt vattenbad.

När det vita stearinet smälter, kommer doftljusets färg och
doft fram. När ljuset stelnar igen kapslas lukten in.

Nu finns den goda doften inkapslad i stearinet och kommer bara komma fram när du tänder ljuset.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

s