3 februari 2014

Stor garderobsrensning på gång!

Jag tror att man mår bättre om man har ordning och reda i sitt hem, eller som min kära granne sa "ditt hem berättar mycket om hur du mår". Det är ju inte konstigt att man inte kan slappna av om garderoben är så rörig att man inte har koll på vad det gömmer sig för lik där inne... Garderobsrensning kan ju vara väldigt ångestfyllt, men man känner sig ju som en ny människa efteråt!


Garderobsinredning med standardmått?

Min inbyggda garderob var utrustad med en klädstång och ett hyllplan. Inte ens i närheten av vad man behöver, så jag började leta inredning. Naiva lilla jag trodde först att det var universella standardmått i garderober av detta slag, men ungefär varje tillverkare av garderober använder olika mått. Alltså blev det till att mäta och googla. Måtten man behöver är dessa: hyllplanets bredd och djup samt avstånd mellan de förborrade hålen i garderobsväggen.

garderobsinredning mått
Att garderober skulle ha universella standardmått är inte sant.
Vet man inte vart garderoben kommer
 ifrån får man mäta och leta efter inredning som passar.


Sedan är det bara att börja leta efter något som passar. Hyllplanets bredd är det viktigaste, eftersom det inte får skilja många millimeter. Djupet kan vara kortare än din garderob, eller längre om du har tillgång till en vettig såg.

Om du ska ha utdragbara hyllor/korgar tänk då på att räkna med utdragsskenornas bredd och se till att skruvhålen i dessa har samma avstånd som de förborrade hålen i din garderob.

Tag med tumstock till varuhuset och om du är osäker kan du ju börja med att köpa ett hyllplan/en korg och se om de passar.

Slänga, skänka eller spara?

Skänk till second hand eller släng så mycket du kan, man mår bättre av att äga färre saker! Och allt det som du innerst inne vet att du borde slänga men inte riktigt klarar av, allt det lägger du i en kartong, skriv på datum, tejpa ihop och ställ in i förrådet. Nästa gång du rensar (om 6-12 månader ungefär) går du igenom denna kartongen, allt som du har glömt bort att du hade eller inte har tänkt på under tiden som gått är nu fritt fram att slänga!

Bufferten

När du sen börjar få i ordning garderoben, tänk på bufferten! Troligtvis ligger det massa kläder i tvättkorgen? Se till att ha plats för dem, annars riskerar du att det blir trångt och knöligt direkt efter nästa tvätt.


garderobsinredning garderobsrensning

Oj vilken lättnad, nu vill jag inte stänga garderobsdörren eftersom det är så prydligt och luftigt. Nästa projekt blir att snygga till förvaring av smycken och bijouterier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

s