27 mars 2014

Trädgårdsplanering: Stil och funktion

Nu kommer våren med stormsteg och det är dags att börja gräva och renovera trädgården här på Björkvägen. Ser fram emot att börja gräva och plantera. Men frågan är ju hur man ska tänka och börja. Min plan är att hålla sig till ett tema, dela upp trädgården i rum/avgränsningar och ta sig an en del i taget. Tar man det lite pö om pö hinner man känna efter hur lättskött/avancerat man hinner och orkar med. Det värsta som kan hända är ju trots allt bara att det blir fel.

Stil och funktion

Det viktigaste är att ha stil och funktion att utgå ifrån. Vet man det kan man avgränsa och utesluta allt som inte hör till stilen. Exempel på stilar är barock, japansk, medelhav, färgtema med mera. Det som bestämmer stilen bör vara husets utseende och omgivning, men framför allt ens eget tycke och smak. Funktionen är också viktig, det vill säga vad man ska använda trädgården till: grönsaksodling, lättskött kolonilott, grillfester, osv. Bra information och översiktliga stilar finns på perenner.se 

Här på Björkvägen är temat självklart mormorsträdgård, eftersom huset är ett typiskt 20-talshus med en väletablerad syrenhäck runt tomten. Så nu vi vet det är det läge att googla på info och bilder och ta reda på vilka växter och element passar in.

mormorsträdgård
Mormorsträdgård.
Bild ifrån perenner.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

s